Det er viktig å velge riktig tau til forskjellige bruksområder. Det er mange valg og det kan være lurt å tenke igjennom hvilke kvaliteter man ser etter avhengig av hvilket tau man skal erstatte.

Storseil og genoafall:

Vi anbefaler strekkfaste fall med Dyneema SK78 kjerne. De strekker seg veldig lite i motsetning til polyester som vi gi etter i en vindøkning. Dersom fallet gir etter i vindkast vil man få mer bus og krengning når man helst vill ha det motsatte.

Spinnaker og code fall:

Strekkfasthet er ikke like viktig for turseiling med spinnaker. Her ville vi heller valgt et polyesterfall med en god ytterfletting slik at det tåler slitasje.

Når man heiser code seil eller spinnakere på rullesystemer anbefaler vi fall med Dyneema SK78 kjerne, da det kan påvirke hvor godt rullesystemet fungerer.

Bomløft og dirk:

Dirk brukes ofte bare til å holde storseilbommen oppe, men den kan ha andre funksjoner. Det kan være lurt å ha et reservefall til storseilet og sikringstau for klatring om man skal på langtur. Vi anbefaler derfor et godt polyestertau i samme dimensjon som storseilfallet. Til spinnakerbomløft anbefaler vi polyestertau i litt mindre dimensjon.

Skjøter:

Vi liker å anbefale polyesterskjøter til turseilere fordi de lette å håndtere og gir litt etter i vindkast. Det vil gi litt slakkere seil i vindkast som gjør livet om bord mer komfortabelt.

Ca lengder for tau:

Storseilfall: Mastelengde x 2,5

Genoafall: Forstagshøyde x2,5

Spinnakerfall: Mastelengde x 2,5

Genoaskjøte: båtlengde x 1,5

Spinnakerskjøte: Båtlengde x 2

Dimensjoner på tau:

Det kan ofte lønne seg med mindre dimensjon på skjøter og fall om det er mange blokker eller utvekslinger. Tykkere tauverk gjør det ofte veldig tungvint å håndtere selv om du får godt grep. Vurder også hva som vil passe i clutcher og selftailer på vinsjene.

Kontakt oss